Konec léta je typický dozráváním mnoha plodů a tedy sklizní. Ať už jsou to různé zemědělské plodiny, zelenina, nebo také ovoce. Čas sklizně se však nemusí dotýkat pouze velkých zemědělců. I malý zahradník si může své výpěstky zpracovat tak, aby mu přes zimu dělaly radost a mohl si je v klidu a v teple vychutnávat.
Aktuálně nám v zahrádkách dozrávají jablka. Pro naše podmínky naprosto typické ovoce, které však v supermarketech válcují exotické plody. Odborníci na racionální výživu však tvrdí, že pro naše zdraví je nejvhodnější konzumovat sezónní a tuzemské potraviny. Toto moudro již tvrdily naše babičky a opět se potvrzuje, že měly pravdu.
Pojďme ale zpět k oblíbeným a chutným jablkům. Máte-li na své zahrádce jabloň, na níž plody právě dozrávají, je vhodné si promyslet, jak s nimi co nejlépe naložit.
Jaké jsou možnosti?
Spousta lidí volí oblíbenou přeměnu v kapalnou formu – tedy vypálení do podoby jablečného destilátu, případně slisování na mošt, zde se však jedná o velké množství sklizně, jelikož na jeden litr destilátu je potřeba asi 10kg jablek. Musíte také jablka, nebo předem připravený kvas odvézt do palírny nebo moštárny.
Další z možností je pak prosté uchování v temnu a chladu pro čerstvé konzumování. Jablka se dají také usušit, ideální je k tomu sušička na potraviny, řešit se to dá však také pomocí trouby, nebo radiátoru. Jablka lze také obyčejně nastrouhat, natlačit do sklenic a zavařit. V zimě pak pouze otevřete sklenici a máte nachystáno na jablečný štrůdl, nebo jiný chutný moučník. Maminky s malými dětmi vyrábějí z jablek oblíbené přesnídávky nebo pyré, ty se pak také zavařují, aby byly déle skladovatelné. Z jablek lze však také vytvořit povidla nebo nasušit drbně nakrájená jablka včetně jadřinců na čaj.
Určitě je vhodné co nejvíce jablka konzumovat v syrovém stavu, jelikož takto obsahují nejvíce vitamínů a jsou tak našemu zdraví nejprospěšnější. Zejména slupka jablek je ceněna pro svou vlákninu, která podporuje správné trávení a také obsahuje vysoké množství vitamínu C.